Is jouw slot kapot? Zo los je het op

Wat moet je doen als het slot niet meer open gaat? Er hapert iets aan het mechanisme van de deur of het raam. Het kan zijn dat je slot kapot is, wanneer dit het geval is moet je het zo snel mogelijk repareren. Immers wanneer inbrekers een slag willen slaan maken ze nu een kans. Of het kan op den duur voorkomen dat je zelf voor een dichte deur staat. Bij een kapot slot hoef je niet meteen een dure slotenmaker te laten komen, in dit artikel lees je hoe je een kapot slot zelf repareert.

De oorzaken van een kapot slot

Een kapot slot heeft verschillende oorzaken. Een slot probleem kan op meerdere manieren ontstaan. Zo kan het zijn dat je na verloop van tijd je raam of deur niet meer goed dicht krijgt. Als je hem al hem gesmeerd kan het goed zijn dat er iets aan de hand is met je slot. De meest voorkomende oorzaken van een kapot slot zijn dat een slot geforceerd is, door middel van inbraak of doordat het mechanisme is versleten. Ook een verkeerde sleutel gebruiken of een sleutel die vastzit in het slot kan zorgen voor een kapot slot. Daarnaast kan een slot ook defect zijn vanwege slijtage of ouderdom.

Een slot vervangen

Het zelf vervangen van een slot is een tijdrovende klus.  Een handige tip om te voorkomen dat je slot beschadigd: steek nooit een vieze sleutel in het slot. Zit er zand of andere viezigheid aan de sleutel, maak hem dan eerst schoon. Viezigheid kan je slot beschadigen Wanneer je toch last hebt van een kapot slot moet je het vervangen. Dit is een specialistisch klusje. Wanneer je het slot verkeerd monteert dan kan er veel misgaan. Je maakt bijvoorbeeld het slot of de deur of het raam kapot. Hierdoor lopen de reparatiekosten alleen maar hoger op. Verkeerde montage leidt ook tot een slechte beveiliging. Hierdoor is het voor inbrekers heel makkelijk om binnen te komen. Heb je weinig verstand van het zelf vervangen van een slot, laat dit dan aan een professional over.

Inbraakwerend slot repareren of vervangen

Een moeilijk slot om te repareren is een inbraakwerend slot. Dit zijn sloten met een meerpuntssluiting. Dit soort sloten vertraagt een inbraak tot 5 minuten. Dit lijkt niet veel maar kan net voldoende zijn om in actie te komen. Wanneer dit slot kapot is kan je het beste door een slotenmaker laten vervangen.  Ga dan wel voor een betrouwbare slotenmaker.