4 tips om rioleringsverstoppingen te voorkomen

Inhoud

Papierproducten, voedselresten en boomwortels zorgen maar al te vaak voor verstoppingen van het riool. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten, dus je wilt waarschijnlijk graag weten wat je kunt doen tegen dergelijke problemen. In het ergste geval kan zelfs je hele riolering verstopt raken, wat al helemaal voor veel gedoe zal zorgen. Toch kun je dit over het algemeen zeker vermijden, er zijn namelijk diverse dingen die je kunt doen voor het onderhoud van de leidingen in je huis. Met de volgende tips raakt je riolering dus niet verstopt!

Tip 1

Je moet bomen, struiken en planten niet in de buurt van leidingen plaatsen. Verstopte riolen worden namelijk vaak veroorzaakt door de wortels. De nabijheid van de bomen kan bovendien het onderhoud bemoeilijken, terwijl de wortels in sommige gevallen ook nog eens in de rioleringen groeien. Hierdoor kunnen de leidingen verstopt raken of zelfs volledig kapot gaan als je het probleem niet laat aanpakken door een specialist die je via rioolprobleemkwijt.be kunt inhuren.

Tip 2

Het is verstandig om maandelijks enzymreinigers te gebruiken voor je afvoeren. Dit is daadwerkelijk het simpelste wat je kunt doen voor het schoonhouden van je riolering, maar kies dus wel voor een enzymreiniger en niet voor een chemisch reinigingsmiddel. Dit komt doordat de enzymreinigers beter voor je leidingen en gezondheid zijn, terwijl ze ook nog minder invloed op het milieu dan agressieve chemische reinigingsmiddelen hebben.

Tip 3

Ook raden experts aan om minstens één keer per jaar een wortelschoonmaak uit te voeren. Dit is een aanrader aangezien de wortels van bomen, struiken en planten continu zoeken naar water en daardoor dus geneigd zijn om richting leidingen te trekken. Door jaarlijks een schoonmaakbeurt uit te (laten) voeren, kun je dus je riolering vrij houden van puin, vuil en andere dingen zodat je geen last krijgt van een ernstige verstopping van het riool.

Tip 4

Daarnaast moet je beslist geen doekjes of andere hygiëneproducten door de wc spoelen, zelfs niet als dit volgens de verpakking gewoon kan. Hierbij kun je onder meer denken aan papieren handdoekjes, verband, tandzijde, wattenbolletjes, maandverband, et cetera. Al deze hygiëneproducten horen niet in het toilet thuis, maar in de normale prullenbak. Als je ze wel door de wc spoelt, loop je namelijk het risico dat ze voor een verstopping in je riool zorgen. Je bent dan verder van huis en zult sowieso een loodgieter in moeten schakelen.